Podnet predlog za pokretanje stečaja nad ZIP-om

Bez autora
Jun 13 2010

Grad Zrenjanin podneo je Privrednom sudu u tom gradu Predlog za pokretanje stečajnog postupka nad AD Zrenjaninska industrija piva (ZIP). Odluka je doneta nakon sastanka gradonačelnika Grada Zrenjanina Milete Mihajlova sa bivšim i sadašnjim radnicima pivare i javnim pravobraniocem Zrenjanina. Predlogom za pokretanje stečajnog postupka traženo je da se odrede mere obezbeđenja imovine i dokumentacije ZIP zbog opasnosti od oštećenja, otuđenja i umanjenja vrednosti imovne stečajnog dužnika, te uvođenje u dužnost privremenog stečajnog upravnika. O Predlogu za pokretanje stečaja zrenjaninski Privredni sud doneće odluku u roku od tri dana. U Zrenjaninskoj industriji piva nema proizvodnje od 2006. godine,a u fabrici trenutno radi tek dvadesetak radnika, od 230 koliko ih je bilo pre privatizacije. Radnici tvrde da je za propast pivare dobrim delom zaslužan većinski vlasnik Momčilo Rajić, vlasnik firme "Pan bir", koji je 2003. godine kupio 51 odsto akcija ZIP-a.

Podnet predlog za pokretanje stečaja nad ZIP-omGrad Zrenjanin podneo je Privrednom sudu u tom gradu Predlog za pokretanje stečajnog postupka nad AD Zrenjaninska industrija piva (ZIP), saopšteno je iz Kabineta gradonačelnika.

Kako se navodi, odluka je doneta nakon sastanka gradonačelnika Grada Zrenjanina Milete Mihajlova sa bivšim i sadašnjim radnicima pivare i javnim pravobraniocem Zrenjanina.

Prema rečima javnog pravobranioca Vladimira Stojiljkovskog, Predlogom za pokretanje stečajnog postupka traženo je da se odrede mere obezbeđenja imovine i dokumentacije ZIP zbog opasnosti od oštećenja, otuđenja i umanjenja vrednosti imovne stečajnog dužnika, te uvođenje u dužnost privremenog stečajnog upravnika.

O Predlogu za pokretanje stečaja zrenjaninski Privredni sud doneće odluku u roku od tri dana.

U Zrenjaninskoj industriji piva nema proizvodnje od 2006. godine,a u fabrici trenutno radi tek dvadesetak radnika, od 230 koliko ih je bilo pre privatizacije.

Radnici tvrde da je za propast pivare dobrim delom zaslužan većinski vlasnik Momčilo Rajić, vlasnik firme "Pan bir", koji je 2003. godine kupio 51 odsto akcija ZIP-a.

Oni tvrde da im vlasnik duguje desetak zarada, dok im penzijsko i zdravstveno osiguranje nije uplaćivano četiri godine. Radnici su Rajića tužili zbog neizmirenih obaveza prema njima, međutim, iako su dobili spor, vlasnik se, kažu, oglušuje o sudske presude.

Momčilo Rajić je prošle subote pokušao, i u tome delimično uspeo, da iznese deo opreme. U tome su ga sprečili radnici koji su zatražili pomoć gradonačelnika Milete Mihajlova.

Nad pivarom je već bio pokrenut stečajni postupak, jer se preduzeće našlo na spisku firmi nelikvidnih duže od dve godine.

Prethodni stečajni postupak okončava se 14. juna, pa bi, u slučaju da do tada niko ne pokrene stečaj, odnosno ne uplati troškove za predaju stečajnog postupka, Zrenjaninska industrija piva bila brisana iz registra, što praktično znači da ne bi ni postojala.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik